Actua 2017-2020

 


Nieuwsbrief 2020

Nieuwsbrief Pasen 2020: een aantal Vrienden van de Madonna's hebben juist voor of na Pasen een lege omslag ontvangen zonder de Nieuwsbrief. Als u het ons meldt, sturen we een nieuw exemplaar na. Onze verontschuldigen hiervoor. U vindt de Nieuwsbrief ook op deze website onder de hoofding Vrienden. 

 


 

Erfgoeddag 2020 en 2021: wandelingen rond het thema DE NACHT 

Erfgoeddag, een van de belangrijkste culturele evenementen van ons land, kon dit jaar niet doorgaan omwille van de Coronacrisis. Maar we houden vol. De erfgoeddag zal volgend jaar doorgaan op 24 en 25 april 2021. Het thema is zoals dit jaar gepland: DE NACHT

We organiseren dan een avondwandeling op zaterdagavond rond verlichte Mariabeelden in het historisch centrum van de stad.  

Ongeveer de helft van al onze beelden heeft een lantaarn. De lamp brandt echter niet altijd maar toch zijn er genoeg om tijdens een intieme avondwandeling even langs te gaan en ze letterlijk in een ander licht te stellen. We doen de wandeling over dag op zondagnamiddag nog eens over. 

Begin en eindpunt op de Grote Markt ter hoogte van het Infocentrum aan de Wisselstraat. 

Tot dan. 

 


 

Postzegelclub Cosmos 

postzegels Antw MadonnasPostzegelclub Cosmos uit Wilrijk bracht in het voorjaar van 2020 een prachtig vel uit met 10 postzegels met 10 verschillende madonnabeelden uit de Antwerspse stadskern. De vellen zijn nog steeds te koop aan 20€. Geinteresseerden kunnen gerust kontakt opnemen met ons secretariaat

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . 

 

 

 

 

 

 


 

Ave Anvers

Artieste Peggy Verelst zocht een nieuwe manier om Antwerpen aan toeristen voor te stellen en dat tevens als herinnering, zeg maar souvenir kan gekoesterd worden. Ze koos voor de talrijke Madonnabeelden die onze stad rijk is. Er werd geexperimenteerd met verschillende technieken zoals collage, inkt, bister, plakaatverf, zeefdruk, borderne ea. om portretten te creëren. Wanneer dit als geschenk wordt aangeboden kan de gelukkige ontvanger op zoek gaan naar de voorgestelde madonna en zo de minder gekende aspecten en buurten van de stad leren kennen. Dank aan Peggy voor dit sympathieke initiatief. 

 AveAnvers


Erfgoeddag 2019, 28 april - wandeling rond het thema: Hoe maakt u het ? 

Tijdens deze wandeling  in de St Andrieswijk werden de Madonna en Heiligenbeelden iets of wat uitgekleed. Welk materiaal vinden we onder de soms dikke laag verf ? Hoe sterk is een houten beeld, hoe wordt het gerestaureerd ? Wie zijn de grote beeldhouwers die voor ons die mooie beelden hebben  gemaakt ? Welke restaurateurs van nu onderhouden al die beelden zodat we er met volle teugen kunnen van genieten ? 


Erfgoeddag 2018, 22 april - Wandeling
Er valt niet te kiezen: de Madonna's zijn overal

Wandel mee langs de Madonnabeelden in de Antwerpse straten. Ze sieren gevels op straathoeken, in steegjes en op binnenplaatsen. Deze Mariagevelbeelden waren een uiting van devotie, maar ook een sociaal bindmiddel voor de buurt. De organisatie Voor Kruis en Beeld kiest ervoor om dit bijzonder cultureel erfgoed te bewaren en te verzorgen. Ze controleert en inventariseert de beelden en onderhoudt ze.

10.00 en 15.00 uur
Sint-Andrieskerk (startpunt wandeling)

 


Erfgoeddag 2017, 23 april - Wandeling: zorg voor religieuze beelden

Voor Kruis en Beeld neemt je mee op een alternatieve rondleiding door de straten van Antwerpen. De religieuze gevelbeelden, veelal Madonnabeelden, kwamen er tot begin 20ste eeuw op initiatief van buurtgenootschappen die het straatbeeld wilden opsmukken. Ze werden meer dan eens vervaardigd door vermaarde beeldhouwers.

Zondag 23 april 2017, twee wandelingen:

10.00 en 15.00 uur (duur ongeveer 2 uur)
Sint-Andrieskerk (hoofdingang); nr. 29 op plan
(niet voor rolstoelgebruikers)

 

> Oudere actua