Actua 2017

 

Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen aan de Lange Zavelstraat 93 (hoek Duinstraat) in staat van verval

2017-08-09 DSC 6887 c96

Misschien kan het onder een ruimere aandacht brengen van de zorgwekkende toestand van dit beeld iets op gang brengen in Antwerpen-Noord. > lees meer
2017-08-09 DSC 6884 c96  

 


 

Moederkensdag ‘n traditionele HOOGDAG in de kathedraal van Antwerpen

Maria groet Antwerpen
Maria groet Antwerpen
  

- Op maandag 14 augustus gaat Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, in de kathedraal voor in de openingsviering.

  • Om 18 uur begroet de bisschop het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen in de Onze-Lieve-Vrouwekapel van de kathedraal, gevolgd door een processie met het beeld rond de kathedraal, via het westportaal aan de Handschoenmarkt, de Blauwmoezelstraat, Lijnwaadmarkt, Melkmarkt, Sint-Pieterstraat, Groenplaats, Jan Blomstraat en Handschoenmarkt. Kapellen en broederschappen uit binnen- en buitenland nemen deel aan de viering, alsook anderstalige katholieke gemeenschappen uit het bisdom Antwerpen.

2017-08-14 dsc 6961 c96

- Op dinsdag 15 augustus gaat de bisschop om 10 uur voor in de Pontificale Hoogmis, in concelebratie met het kapittel. Er zijn verder eucharistievieringen om 9 uur en om 12 uur (met de vereniging "voor Kruis en Beeld").

  • Om 15 uur vindt een Mariale gebedsviering plaats.
  • Om 17 uur gaat de bisschop voor in een feestelijke Vesperdienst met het kapittel. Aan het einde van de Vesper wordt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw teruggebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekapel.

De viering van 14 augustus en de Hoogmis en Vesper van 15 augustus worden opgeluisterd door het Antwerps Kathedraalkoor onder leiding van kapelmeester Sebastiaan van Steenberge, aan het orgel Peter Van de Velde

 


 

Erfgoeddag 2017, 23 april - Wandeling: zorg voor religieuze beelden

Voor Kruis en Beeld neemt je mee op een alternatieve rondleiding door de straten van Antwerpen. De religieuze gevelbeelden, veelal Madonnabeelden, kwamen er tot begin 20ste eeuw op initiatief van buurtgenootschappen die het straatbeeld wilden opsmukken. Ze werden meer dan eens vervaardigd door vermaarde beeldhouwers.

Zondag 23 april 2017, twee wandelingen:

10.00 en 15.00 uur (duur ongeveer 2 uur)
Sint-Andrieskerk (hoofdingang); nr. 29 op plan
(niet voor rolstoelgebruikers)

 


 

 

Petitie voor de heroprichting van de onderzoekscel 'Kunst en Antiek'

België heeft geen politie meer die gespecialiseerd is in diefstal en heling van kunstvoorwerpen, archeologische voorwerpen en zo meer. België dreigt daarmee de draaischijf te worden van de illegale handel in erfgoed.

Je kan de hier petitie tekenen

 


  2017-01-05 DSCN9825-800 96

 

Afname console van beeld Lange Van Bloerstraat, Pothoekstraat 1

Begin januari 2017 werd door de brandweer van Antwerpen - uit veiligheidsoverweging - de console van het beeld op de hoek van de Pothoekstraat 1 en Lange Van Bloerstraat weggenomen.

Het beeld bleef aan de gevel, maar werd nadien in een omhullende houten bekisting verpakt.

Lees meer

 

 

Foto : Stad Antwerpen | Stadsontwikkeling, archeologie, monumenten- en welstandszorg

 

 

 


 

> Oudere actua