H. Jozef met Kind (verdwenen) - Terninckstraat 25

Beeldhouwer onbekend, ca. 1920 (plaatsing), natuursteen
2009-04-10 dscf0573 c96

Dit beeld van de voedstervader van Jezus, met vóór hem het staande Kind, is kort na de Eerste Wereldoorlog aan de gevel van het 'Gesticht Terninck' toegevoegd. Met een kleine bouwingreep kon het toen boven de inkompoort worden opgesteld. Pas omstreeks 1985, bij de verbouwing van de instelling, kwam het in een werkelijke nis te staan. Voor de witstenen sculptuur voorzag de architect een witstenen rondboognis, boven de individuele deur van het nr. 25.

 

Jozef raakt met de toppen van zijn linkerhand de schouder van Jezus en drukt met de andere hand een lelietak tegen zijn borst. Zijn hoofd is afgewend. Als jongeling voorgesteld, drukt Jezus met beide handen een klein kruis tegen zich aan. Zijn blik is evenmin naar de beschouwer gericht, hij staart in een onpeilbare, hoger gelegen verte.

 

Bij de sloopwerken van het pand in voorjaar 2015 werd dit beeldhouwwerk in de instelling zelf geborgen. Aan de gevel van de nieuwbouw is geen herplaatsing voorzien.

Foto WS, 2009

Archief en literatuur:

  • Literatuur: Thyssen 1922, p. 295; Madonna 2010, p. 227
  • Referentie: vkb1.0458

 

 

 

 Teksten:

  • Sint-Jorisparochie (bestaande beelden)
    Terninckstraat. - 469. Gesticht Terninck. - Binnen de omlijsting van het venster, boven de ingangpoort, heeft men, na den oorlog, een booggewelf in rooden steen aangelegd, waarin een H. Jozef met het Kindje Jezus, in witten steen, geplaatst is. [Thyssen 1922, p. 295]

 


Grotere kaart weergeven